סוגי ראשי עמודי עירוב

יחידה ב' – הלכות צורת הפתח
שיעור 9 - סוגי ראשי העמודים
 
אחד מהחלקים החשובים ביותר בעמודי עירוב הוא: ראש העמוד. תתפלאו לשמוע כמה הוא משמעותי בכשרות העירוב, כמה עירובין נפסלים בעקבות "כובעים" לא תקניים. וכמה פרטים צריך לקחת בחשבון כדי שראש העמוד יהיה כהלכה.
עמוד עירוב מורכב משלושה חלקים:
  1. עמוד מתכת חלול - בדרך כלל 3 צול (קוטר 10 ס"מ) עובי דופן 2.5
  2. כיפה – חלק המולחם לראש העמוד וסותם את החור בראש העמוד.
  3. ויV -  – חלק המולחם על גבי הכיפה, ומטרתו לודא שהחוט ע"ג העמוד, ולא מצידו.
בחלק זה לא נתייחס לעמוד – אלא רק לראש העמוד.
הכיפה
בכיפה יש להקפיד על מספר דברים:
  1. הכיפה צריכה להיות בצורת הר שטוח, כך ששוליה חלקות, ולא טס ברזל ישר, ששוליו חדות. משום שבזמן המתיחה החוט מתחכך בראש העמוד, ובמידה והקצוות יהיו חדים, חוט ניילון יקרע במתיחה.
  2. הכיפה תיהיה ברוחב העמוד בדיוק. כיפה צרה יותר, לא תכסה את שולי העמוד, והחוט יקרע בחיכוך בעמוד. ובמקרה של כיפה רחבה מרוחב העמוד, ויתכן והחוט לא יהיה ע"ג העמוד, אלא על החלק של הכיפה הרחב מהעמוד.
ה – v
על גבי הכיפה אין אפשרות לקשור או לחבר את החוט, ויש לחבר חלק נוסף שאליו יתחבר החוט. ניתן לראות בעירובין שונים סוגי חיבורים שונים, צריך להכיר את המשמעות ההלכתית והפרקטית של סוגי החיבורים השונים.
בחיבור זה יש להקפיד על מספר דברים:
  1. מרכז – החיבור יהיה במרכז הכיפה, כדי שהחוט ימוקם במרכז העמוד. כך גם אם החוט זז כ 5 ס"מ לכל כיוון עדיין הוא בגבולות העמוד. אך אם החיבור יהיה קרוב לאחד מהצדדים, למשל כ ס"מ אחד מקצה העמוד, במידה והחוט יזוז ברוח יותר מ 1 ס"מ, הוא יצא מגבול העמוד. בנוסף אם הכיפה רחבה מהעמוד, אם החיבור יהיה באמצע עדיין החוט יהיה מעל העמוד, אך אם החיבור יהיה בצד יתכן והחוט יהיה באויר, ללא עמוד מתחתיו.
  2. פקרטי לתיקון – צורת החיבור של החוט לעמוד צריכה להיות פרקטית. אם לדוגמא יש טבעת שצריך להשחיל לתוכה את החוט, צריך להביא לשטח סולם בגובה 5 מטר, דבר מסורבל ומסוכן.
  3. נקודת חיכוך חלקה – הנקודה בה החוט עובר צריך להיות חלקה, ולא מחוספסת. כדי שבזמן המתיחה החוט לא יקרע מהחיכוך. משום כך יש להשתמש בברזל חלק. וכן מיחידה אחת ולא 2 ברזלים מחוברים, משום שנקודת החיבור אינה חלקה.
  4. חוט ע"ג העמוד – ולא באויר -במידה והחוט מונח ע"ג העמוד יש לכך משמעות במקרים שונים. אך אם החוט באויר אנו נזקקים לגוד אסיק כדי לחבר את החוט לעמוד, ובמקרים מסויימים כגון בעמודים עקומים הדבר יהווה בעיה.
 
סוגי כובעים מצויים:
  1. מסמר – עמוד שבראשו יש ברזל אחד, שאליו ניתן לקשור את החוט. החסרון בסוג חיבור זה שיש לטפס כדי לקשור או למתוח את החוט, דבר שמאוד מקשה על התחזוקה של העירוב. ניתן בעמוד אחד לקשור ב"טבעת חנק" מבלי לטפס (להלביש טבעת חנק בעזרת המוט הטלסקופי, ולמתוח מלמטה את הטבעת על גבי המסמר) אך בעמוד השני לא נוכל לעשות זאת משום שלאחר הקשירה לא נוכל למתוח.
בנוסף בצורת הקשירה של טבעת חנק, במידה והחוט יקרע ישאר החלק הקרוע בראש העמוד, אין בכך מניעה הלכתית, אך בבדיקה לעיתים זה מבלבל ונראה שהחוט קרוע, וכן אנשים לפעמים מדווחים על חוטים קרועים, משום שרואים את החוט הקרוע, ואינם רואים את החוט המתוקן.
ניתן ללפף את החוט ע"ג המסמר – אך ליפוף זה מונע את המתיחה, בנוסף קשה בלי לטפס לבצע את הליפוף. ובמידה ולא נלפף, אלא נעביר את החוט בצד המסמר, יתכן והחוט יפול מהעמוד לצידי העמוד – ונחשב הדבר לצורת הפתח מהצד, ופסולה.
  1. טבעת עגולה – טבעת המחוברת ע"ג פין בראש העמוד, בצורה זו כדי לתקן את העירוב, צריך להביא סולם כדי להשחיל את החוט.  בנוסף החוט לא על גבי העמוד ממש אלא באויר מעליו, דבר היכול להוות בעיה במקרה של עמוד עקום.
  2. חיבורים מחוץ לעמוד – הלחמה של 2 ברזלים בצידי העמוד, המונע מהחוט ליפול לצדדים. חיבור זה בעייתי משום שבמקרים רבים החוט עובר צמוד לאחד מהברזלים ואינו על העמוד.
  3. V   רחב – כשיש וי רחב מרוחב העמוד, במקרה והחוט "יטפס" ע"ג העמוד, או עמוד שנמצא בפינה מטבע הדברים הוא יצמד ויטפס לאחד מן הצדדים, ויתכן ויצא מרוחב העמוד כך שהחוט לא נמצא ע"ג העמוד, דבר הפוסל את העירוב.
הצורה הנוכנה, והמהודרת ביותר היא: לקחת ברזל אחד, ולכופף אותו כך שיווצר v  צר , ולחבר אותו במרכז הכיפה. בצורה זו:
  • החוט תמיד ישאר מעל העמוד.
  • אין חיכוך במרכז ה v משום שהוא עשוי יחידה אחת. 
  • קל מאוד להלביש את החוט לתוך ה v  - מבלי לטפס – (בעזרת מקל טלסקופי – ראה סרטון. והסבר על הציוד לבודקי עירובין)
  • קל למתוח את החוט לאחר ההלבשה, ע"י מתיחה בגובה האדם, וחיבור לברגים או תופסן  לחלק התחתון של העמוד.
  • במקרה שהחוט נקרע הוא נופל ולא משאיר שאריות ע"ג העמוד.
  • החוט יושב ע"ג העמוד, ואין אוויר המפסיק בין העמוד לחוט.
מומלץ לקנות עמודים וכובעים מאנשי מקצוע העוסקים בעירובין. במקום רבים הביאו עמודים ממקומות שונים, ובעקבות כך העירוב נפסל. שימוש בעמוד עירובין תקני, וחוט נכון, חוסכים פסולים רבים במשך הזמן.
 
 
 
 
 
 
 

Coi בניית אתרים
0
דף הבית טלפוןwaze